KRUH BEZ MIJEŠENJA SA KISELIM TIJESTOM ILI STARTEROM
dina.vukobratovic14
dina.vukobratovic14

KRUH BEZ MIJEŠENJA SA KISELIM TIJESTOM ILI STARTEROM

 • Ocijenite ovaj recept!
 • Vaša ocjena
Ukupne ocjene 5 1 ocjene

Sastojci

 • 450 grama brašna
 • 9 grama soli
 • 345 grama vode
 • 150 grama startera ili kiselog tijesta

Upute

  Brašno i sol stavite u posudu i promiješajte. Odložite sa strane dok u drugoj posudi izmiješate 150 grama startera s 345 grama vode i promiješajte žlicom silikonskom za tuči slatko vrhnje.

  Starter s vodom ulijte u brašno i prstima lagano promiješajte tako da pokupite svo brašno. Kruh nikako ne mijesiti. Prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite pola sata da se diže. Nakon pola sata tijesto špatulom prebacite. Ono što je bilo dolje sad treba biti gore. To prebacivanje špatulom treba ponoviti ukupno četiri puta.

  Nakon toga pripremite papir za pečenje, posipajte ga palentom, istresite tijesto i opet ga prebacite špatulom da bi sa svih strana tijesto pokupilo palentu.

  S obzirom da se kruh peče u posudi s poklopcem, kruh se mora dizati narednih sat i pol do dva, nekad i malo dulje s obzirom da se radi o prirodnom kvascu kojem ipak treba dulje vremena da udvostruči volumen. Kruh stavite u posudu da se diže vrlo sličnog oblika u kojem će se peći da ne izgubi volumen tj da se ne ispuše kad ga prebacujete u posudu za pečenje.

  Pola sata prije nego kruh stavljate da se peče, stavite posudu s poklopcem u pećnicu da se zagrije i to na 250 C. Kad se posuda dobro zagrije, izvadite je van iz pećnice i lagano prebacite kruh u nju skupa s papirom za pečenje, poklopite i stavite u pećnicu narednih pola sata na 250 C. Nakon tih pola sata, otklopite kruh i ostavite peći još 10 minuta na 200 C.

  Kruh je gotov i izvadite ga iz posude, odvojite od papira za pečenje i višak palente istepite s kruha u sudoper i ostavite ga na rešetki da se hladi.

  Kruh ne pokrivajte i ne režite ga narednih sat vremena jer kruh i dalje radi. Nakon tih sat vremena uživajte u njemu.

  Ja kruh pečem u vatrostalnoj posudi s poklopcem.

  Dobar tek

Komentari

Za pisanje komentara Prijava or Registriraj se.